Spring til indhold

Vedr. eksplosionen i Beirut

05.08.2020  18:16
I går eftermiddags dansk tid fandt to eksplosioner sted lige efter hinanden i en lagerbygning i Beiruts havneområde. Udenrigsministeren har d.d. haft en samtale med sin libanesiske kollega Charbel Wahbe. Udenrigsministeren udtrykte sin sympati med den libanesiske befolkning og regering og gentog den danske regerings vilje til at støtte humanitært for at hjælpe landet igennem den nuværende krise.

I går eftermiddags dansk tid fandt to eksplosioner sted lige efter hinanden i en lagerbygning i Beiruts havneområde. Ifølge Libanons sikkerhedsmyndigheder er der formentlig tale om eksplosionen af 2750 tons konfiskeret ammoniumnitrat. Libanons sundhedsmyndigheder melder om foreløbigt 100 dræbte og over 4.000 sårede. Tallene ventes at stige. Der er omfattende materielle ødelæggelser i og omkring Beirut, og hospitalerne har ikke kapacitet til behandling, ligesom op mod 250.000 indbyggere har fået ødelagt deres hjem. Der er stor international opmærksomhed på sagen, og flere af verdens ledere har givet løfter om assistance til den libanesiske befolkning. Den libanesiske premierminister Hassan Diab har erklæret to ugers undtagelsestilstand og national sørgedag onsdag.

Udenrigsministeren har d.d. haft en samtale med sin libanesiske kollega Charbel Wahbe. Udenrigsministeren udtrykte sin sympati med den libanesiske befolkning og regering og gentog den danske regerings vilje til at støtte humanitært for at hjælpe landet igennem den nuværende krise.

Borgerserviceaspekter:
BBB har udsendt en meddelelse ud til 241 personer der pt er registrerede på danskerlisten for Libanon med information om at berørte kan kontakte Udenrigsministeriets Borgerservice: Borgerservice har modtaget enkelte opkald fra danske statsborgere i Beirut. Ambassaden har ikke modtaget nogle meldinger fra de libanesiske myndigheder om danske borgere blandt dræbte eller tilskadekomne. Lige nu er alt dog kaotisk, så der er endnu ikke overblik. Ambassaden har igangsat opfølgning med de libanesiske myndigheder og er i færd med at indhente oplysninger om eventuelle danske borgere indlagt på hospitalerne. Udenrigsministeriet har siden marts 2020 frarådet alle ikke-nødvendige rejser til Libanon pga. COVID-19-situationen. Beiruts internationale lufthavn, som var beskadiget, er genåbnet.

Dansk assistance:
Udenrigsministeriet er netop nu i kontakt med centrale humanitære partnere for at afklare, hvordan Danmark bedst muligt kan yde akut humanitær støtte til Libanon. Det sker med fokus på akut medicinsk støtte og anden nødhjælp samt udsendelse af eksperter. Flere danske civilsamfundspartnere i Libanon forventes at iværksætte nødhjælpsindsatser for danske midler, ligesom Udenrigsministeriet også er i tæt dialog med Beredskabsstyrelsen og FN om afklaring af behov og relevant støtte.